Новини

Агритоп беше домакин на открит ден, посветен на технологии за минимални почвообработки в стопанството на Венцислав Върбанов
Агритоп беше домакин на открит ден, посветен на технологии за минимални почвообработки в стопанството на Венцислав Върбанов
15.06.2018 г.

На 13.06.2018г.  се проведе ден на отворените врати, посветен на технологии за минимални почвообработки с участието на екипа по проект „Опазване на почвите в България“. Полевите демонстрации се проведоха в  стопанството на г-н Венци Върбанов, председател на Асоциация на земеделските производители в България, а теоретичната част и дискусиите с участниците в търговския център на фирма Агритоп гр. Долни Дъбник.
 
Своят опит в прилагане на алтернативни методи за почвообработка в България и САЩ споделиха проф. Харолд ван Ес, президент на Американската общност на почвоведите и Американската общност на агрономите, професор по управление на почвите и водите към университета „Корнел”, САЩ; Брайън Гогин, организатор на екипа с богат опит в земеделието и Аташе по земеделие в периода 2002-2007 и доц. д-р Георги Митев, ръководител на проекта, преподавател в Русенския Университет „Ангел Кънчев“.
 
„Нашият проект е свързан с запазване на българските почви и повишаване на плодородието. Той е свързан с огромния ентусиазъм по света за минималните обработки и здравето на почвите. Ще говоря за това как почвеното здраве е сързано с хората и изхранване на животните, и цялата тази верига.“, така започна лекцията си проф. Харолд ван Ес.
 
По време на теоретичната част беше обяснено значението на здравето на почвата и нейното въздействие върху растителното и животинското здраве; взаимодействие между човека и околната среда и качественото изхранване на животните.
 
Основната цел на проекта е да се насърчи усвояването на технологии за опазване на почвата и повишаване на добива чрез демонстриране на предимствата им в реално време и в полеви условия, развиване на подходящи дейности по разширени услуги и изнесено обучение.
 
По време на полевите демонстрациина обработваемите площи на г-н Венци Върбанов  бяха извършени измервания и сравнения. Посетените полета се обработват по иновативната технология от три години. Резултатите на г-н Върбанов бяха много добри и показаха ползите от минималните почвообработки с цел повишаване на добивите и цялостно устойчиво развитие на земеделието в България.
 
Основните принципи за опазване здравето на почвите са:
Минимално разрушаване на почвата и оставяне на растителни остатъци по повърхността
Отглеждане на културите чрез включване в сеитбооборота на зелени култури
Внасяне на органично вещество чрез оборски тор и компост, защото естественият оборски тор е превъзходен органичен подобрител на почвата, допринасящ добавена стойност към земеделското стопанство. 
Събитието се проведе в рамките на проект „Опазване на почвите в България“, който се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“. Повече информация за проекта може да намерите на: http://cbs.uni-ruse.bg/.
 
 

Актуални промоции

'
СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ за ограничено количество товарачи WEIDEMANN
СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ за ограничено количество товарачи WEIDEMANN

Взползвайте се от ненадминатото качество на Weidemann САМО СЕГА! На СПЕЦИАЛНИ ЦЕНИ!!! Пром...

повече»
Ново ремарке JOSKIN на СУПЕР ЦЕНА и ПОДАРЪК
Ново ремарке JOSKIN на СУПЕР ЦЕНА и ПОДАРЪК

Поръчайте сега  JOSKIN Tetra-CAP на ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ ЦЕНИ Агритоп ЕООД Ви...

повече»