Новини

Петзвезден хотел за прасета
Петзвезден хотел за прасета
23.12.2015 г.

Най-модерният свинекомплекс у нас в сливенското село Мечкарево е проектиран, изграден и оборудван от фирма "Агритоп"

Таня Демирова, вестник Български фермер

​с. Мечкарево, Сливенско
Прасе на 130 дни вече тежи 87 кг, а на 170 дни животните вече са по 120 кг! Този уникален за България прираст са постигнали в най-модерния свинекомплекс у нас, който ако беше хотел, щеше да е 5-звезден. Той се намира в сливенското село Мечкарево и в него се отглеждат 1400 животни.
Изграден е за около година, като започнахме от гола поляна, разказва известният сливенски фермер Петър Байчев (носител на приза "Агробизнесмен на годината", присъден му от в. "Български фермер" през 2000 г.). Инвестицията е много сериозна - в свинефемата са вложени 2 170 000 лв., обаче пък условията в нея са наистина уникални. От тази сума 940 хил. лв. идват по Мярка 121 "Модернизиране на земеделски стопанства" от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., а 1 млн. лв. са кредити и сметката излиза... Но когато говорим за изграждане на съвременна животновъдна ферма, освен осигуряването на необходимото финансиране е от изключителна важност кой ще направи проекта й. Можете да си представите колко предложения е имал Петър Байчев, но като опитен агробизнесмен той прави предварителни проучвания и спира избора си именно на фирма "Агритоп".
И не сбърках, изпълнението е изключително качествено, обяснява Байчев. Виждал съм и други животновъдни ферми, изградени от специалистите на "Агритоп". Освен това ми предложиха немско оборудване, което е изключително качествено и позволява свинекомплексът да отговаря на всички европейски критерии за хуманно отглеждане на животните, доволен е сливенският агробизнесмен.
Направихме цялостно проектиране, изграждане и оборудване (на фирма "SCHULZ") на свинефермата, насвой ред обяснява търговският мениджър на фирма "Агритоп" Момчил Тасков. В оборудването е включен компютър за цялостно управление на климата, хранене, охлаждане и вентилация. Животните се отглеждат в единични тръбни боксове за свине-майки и гупови боксове за подрастващи и животни за угояване. Храненето се извършва чрез автоматизирани хранителни линии, групови хранилки и тръбни индивидуални прегради при свинете майки.
Прасенцата идват на бял свят в цялостен комплект родилен тръбен бокс, включващ пластмасов скаров под за приплодите, чугунен скаров под за свинята майка, хранилки и поилки.
Охладителната система в свинефермата е с дюзи и водна мъгла.
А оборският тор, който е проблем за почти всички български животновъдни ферми, се отвежда чрез торова помпа в метална торова лагуна от 1100 куб. м. По този начин се елиминира разливане и няма никакво замърсяване, обяснява Момчил Тасков. И по този начин са изпълнени изискванията, по влязлата в сила т.нар. Нитратна директива.
Но с това чудесата не свършват. В свинефермата има още екстри, като например по 12 часа в денонощие звучи вълшебна класическа музика. Освен това изключително добре изглеждащите прасета се забавляват с топки, като някои от тях са окачени над боксовете и височината им се коригира в зависимост от ръста на животните. Харесват ги и с тях се забавляват не само малките прасета, но и по-големите, е категоричен личният ветеринарен лекар на прасетата д-р Велин Чолаков. Той обяснява, че в резултат на осигурените звездни условия на живот прасетата са изключително спокойни (няма случаи на канибализъм, а отбиването на прасетата протича безпроблемно) и усвояват много добре фуража.
Това обяснява и полученият изключителен прираст от 700 г дневно, при това той е постоянна величина - от раждането до края на угояването, намесва е и управителят на свинефермата Станимир Дечев. Надяваме да имаме още подобрения при следващите опрасвания, добавя той. Годишно в свинефемата в Мечкарево ще се произвеждат по 2500-2800 угоени прасета, достигнали 110-115-120 кг. Дечев, който има богат свиневъден опит, обяснява, че именно при това тегло на угоеното прасе месото е най-добро като вкусови качества за термична преработка.
Страхотни резултати са получени и по отношение на раждаемостта и многоплодността на прасилата.
Със 70 процента е повишена раждаемостта на живите приплоди като на първо опрасване са получени 11 прасенца. Целта е на второ и трето опрасване да получат по 12-13 живи приплоди, като по този начин ще бъдат покрити световните свиневъдни стандарти.
И тъй като всичко в свинефермата е автоматизирано, в нея работят общо четирима души - по един на смяна.
Прасетата се хранят с фуражи собствено производство, като се купуват само стартерен фураж и соев шрот.
Петър Байчев обработва 17 000 дка земя. Част от произведената продукция - рапица, ечемик, пшеница, кориандър, слънчоглед, царевица, продава, а останалата съхранява в собствена зърнобаза и я ползва за фураж. Като истински агробизнесмен Байчев е затворил цикъла на производство: с нова модерна кланица, отговаряща на всички европейски изисквания, транжорна, и колбасарски цех със съвременно оборудване. А готовата продукция заминава в 12 собствени магазини в Сливен, околните села и на морето и 1 ресторант.
Без съмнение Петър Байчев знае и прилага успешно рецептата за ефективно съвременно животновъдство.

Актуални промоции

'
СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ за ограничено количество товарачи WEIDEMANN
СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ за ограничено количество товарачи WEIDEMANN

Взползвайте се от ненадминатото качество на Weidemann САМО СЕГА! На СПЕЦИАЛНИ ЦЕНИ!!! Пром...

повече»
Ново ремарке JOSKIN на СУПЕР ЦЕНА и ПОДАРЪК
Ново ремарке JOSKIN на СУПЕР ЦЕНА и ПОДАРЪК

Поръчайте сега  JOSKIN Tetra-CAP на ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ ЦЕНИ Агритоп ЕООД Ви...

повече»