Новини

​Експертът говори: Постигаме европейска продуктивност в българските ферми следвайки немските стандарти
​Експертът говори: Постигаме европейска продуктивност в българските ферми следвайки немските стандарти
06.06.2018 г.

Експертът говори: Постигаме европейска продуктивност в българските ферми следвайки немските стандарти

Интервю с Томас Фритсше, немски консултант по проектиране и оборудване на животновъдни стопанства
„Заедно с „Агритоп“ проектирахме и изградихме много и различни по вид животновъдни ферми, които в момента са рентабилни на пазара и продължават да се развиват. Ние правим цялостно консултиране на клиента - преди и по време на проектирането и изграждането на фермата, като работата ни с него продължава и след въвеждането в експлоатация. Регулярно правим посещения на фермите, които вече са избрали „Агритоп“ за техен партньор.”

Г-н Фритсше бихте ли представили съвместната Ви дейност с фирма „Агритоп“?
                -Вече над 10 години работя с фирма „Агритоп“. Основно сме концентрирани в проектирането на ферми в животновъдния сектор, като главната ни цел е да поддържаме на добро ниво здравето на животните, за да имаме по-висока ефективност.
Следвайки добрите практики на западноевропейските държави и прилагайки работещи решения успяваме да постигнем много висока продуктивност в българските ферми, който сме изградили съвместно с „Агритоп“.

Това ли е формулата за висока продуктивност във фермата?
                - Колкото по-високи искаме да са резултатите, толкова по-големи са изискванията към обектите, за това нашата роля е да намерим ефективните решения, свързани с високопродуктивността, здравето на животните  и хигиената им. И всичко това да работи правилно със съоръженията във фермата. В Германия, както и в България пазарът на млякото е нестабилен. Формулата и нашата роля е да намерим решението за ефективна работа и дори в моментите, когато цената не е добра, нашите клиенти отново да бъдат конкурентноспособни.
               
 Кои са най-важните моменти при изграждането и оборудването на една ферма?
                - Всеки един етап и момент от планирането до оборудването на фермата са много важни, ако искате тя да е наистина ефективна. Но изключително много трябва да се внимава при проектирането.
При проектирането на сградите е необходимо да се предвиди достатъчно височина за да има по-голям обем въздух. Сградите трябва да са максимално отворени по надлъжните стени с ветрозащитни щори. По този начин може да се поддържа едно оптимално ниво на влажност в обора и да не се допуска течения. Много важно е когато имаме голям брой животни да може да осигурим навлизане на чист въздух в обора. Защото оборите с голям обем въздух дават възможност животните да са по-здрави и по-продуктивни, a също така и по-плодовити. Освен за въздуха, трябва да се мисли и за светлината в обора. Като например е определено около 5-7 % от стените на оборите да са отворени чрез щори или прозорци.
Друго много важно нещо е доброто управление на фермата.  С правилно планиране и модернизиране може да се да се намали човешкия фактор и да се скъси времето на процесите в животновъдните ферми.

Наблюдавате ли вече резултати от съвместната Ви работа с фирма „Агритоп“ в България?
                - Заедно с „Агритоп“ сме консултирали и изградили много и различни по вид животновъдни ферми, които в момента са рентабилни на пазара и продължават да се развиват. Най-важното е, че това което правим с „Агритоп“ е не само еднократната продажба. Ние правим цялостно консултиране на клиента - преди и по време на планирането и изграждането на фермата, като работата ни с него продължава и след въвеждането в експлоатация. Регулярно правим посещения на фермите, които вече са избрали „Агритоп“ за техен партньор. При тези посещения се наблюдава как работи и функционира стопанството, така че да можем да оказваме навременна подкрепа, ако има нужда от такава. Тази година стартираме проект, с който група фермери от Германия ще дойдат в България. Те ще се запознаят със структурата на българските ферми ще видят при какви условия работят стопанствата, което ще е вид обмяна на опит и решения.
 

Актуални промоции

'
СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ за ограничено количество товарачи WEIDEMANN
СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ за ограничено количество товарачи WEIDEMANN

Взползвайте се от ненадминатото качество на Weidemann САМО СЕГА! На СПЕЦИАЛНИ ЦЕНИ!!! Пром...

повече»
Ново ремарке JOSKIN на СУПЕР ЦЕНА и ПОДАРЪК
Ново ремарке JOSKIN на СУПЕР ЦЕНА и ПОДАРЪК

Поръчайте сега  JOSKIN Tetra-CAP на ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ ЦЕНИ Агритоп ЕООД Ви...

повече»