Новини

Агритоп партньор на Петата Национална среща на Асоциацията на земеделските производители
Агритоп партньор на Петата Национална среща на Асоциацията на земеделските производители
11.02.2017 г.

Николай Стефчов, собственик на фирма Агритоп, представи дейността на фирмата  и нововъведенията в животновъдството по време на престижния форум, който се проведе на 8 и 9 февруари в к.к. Златни Пясъци.
„Балансирани инвестиции, последователност и нововъведения са в основата на успеха на една ферма“ ,  каза Николай Стефчов и представи инженеринговата дейност на фирма Агритоп, включващо  пълния процес от идеята до създаването на проекта, оборудването и експлоатацията му. По време на презентацията той описа в каква посока трябва да се мисли и какво не трябва да се изпуска, така че фермата да е ефективна и печеливша.
Извършването на предварителни анализи за резултата от инвестицията, което означава предоставяне на всички факти при избор на една или друга система, инсталация или машина.
За облекчаване на работните процеси във фермата е необходимо да се мисли още в проектирането на сградите, обясни г-н Стефчов, така че например насипването на слама в легловите зони и  почистване на торовата маса да имат възможност да се извършват автоматизирано, възможно най-бързо и най-вече ефективно.
Основната предпоставка за правилното съхранението  и хомогенизирането на тора е за да се запазят неговите свойства. От животното директно да бъде съхранен в надземна или вкопана лагуна за периода, през който е забранено неговото разпръскване и след това да бъде използван за наторяване. Естественият оборски тор е отлична възможност за модерното земеделие, защото той намалява киселинността на почвата и подобрява нейната структура. Разпръскването може да стане чрез танкер за течен тор, а най-добре е торът да бъде инжектиран директно в почвата, така имаме най-малко загуби на полезните му свойства, а инжектирането може да стане с култиватори Joskin.
Николай Стефчов представи структурата на фирма Агритоп пред земеделци и животновъди присъстващи на националната среща, структура включваща екипи  за подготвяне на документи от всички инстанции, проектантски екип от архитекти, конструктори и технолози.
Той показа и част от вече реализирани ферми, които са цялостни проекти на фирмата, работещи и най-важното – с положителни резултати. На базата на тези ферми той обърна специално внимание на легловата зона в обора, постелите, въздуха, поенето, храненето и хранителните пътеки и др.
„Прилагането на работещи решения в стопанството е най-важното нещо, което приемаме като наша мисия – да погледнем всички детайли, да ги покажем, да обърнем внимание. Интересът ни е взаимен фермерът трябва да се развива, за да можем да се развиваме и ние. Просто е и логично.“