Новини

Бизнес в животновъдството
Бизнес в животновъдството
15.01.2020 г.

Фермата е разположена край село Трем, близо до Шумен. Семейството на Самет започва да отглежда животни преди повече от 20 години, а младият предприемач поема управлението на животновъдното стопанство през 2003 г.
Началото е поставено с 19 животни, 300 дка земя и 6 работници. Днес животните вече са над 1300, земята която обработват е 22 000 дка, а работниците 108.


„В обора цялото оборудване е от Агритоп – гумени матраци за легла, делители, тилна тръба по хранителния фронт, система за почистване на тора и чесалки. По това оборудване за 10 години не съм променял или поправял нищо. Това мога да нарека възвръщаемост на инвестицията. В момента изграждаме нов обор отново с тях!“, Самет Басри, управител на „Екани” АД 


Фермата на Самет Басри е със затворен цикъл на работа – произвеждат месни изделия от животните, отгледани във фермата, преработват млякото и произвежда по-голямата част от фуражите, необходими за изхранването им на  обработваемите площи в стопанството. Земеделските земи се наторяват с естествен оборски тор, който се съхранява във вкопана лагуна с капацитет 4000 куб. м.

Самет Басри разказва парньорството си с Агритоп и работата във фермата:
 

  • Преди 9 години фирма Агритоп оборудва първия нов обор в стопанството Ви, струваше ли си тази инвестиция? 
Обора построихме през 2009 година. Тогава  Агритоп промениха някои неща по плана му и добре, че го направиха. Ние имахме много по-малко отворена площ по страничните фасади, те ме накараха да отворя повече, за да има по-добро движение на въздуха. Аз имах притеснение, защото зимите тук са много студени и ветровити и се опасявах, че може да замръзва водата и на животните да им е студено. Нищо подобно - това осигури много добро движение на въздуха в обора по естествен начин от по-големите отворени площи с ветерозащитни щори имам едно много добро изсмукване на амоняка, свеж въздух и оптимизиране на климата.
 
По това оборудване за тези 10 години не съм променял или поправял нищо. Това мога да нарека възвръщаемост на инвестицията. Всичките тези инвестиции се случват постепенно във времето. Понякога човек сам има нужда да види продукта на 2-3 места, за да стане готов за конкретното решение или оборудване. Така беше например с чесалките. От Агритоп ме посъветваха да ги поставя още в началото, аз обаче го направих 3 години по-късно, когато вече бях сигурен, че имаме нужда от това. Тогава си направихедин експеримент  - монтирахме 3 марки чесалки, след 4-5 месеца едната вече не работеше, а другата – хоризонтална, не беше достатъчно ефективна. Единствено DELAVAL издържа теста и сега всички чесалки в обора са купени от Агритоп.
 
  • Агритоп внедряват много добро технологично решение за почистване и съхранение на тора в обора. Облекчава ли ежедневната работа? 
Да, това е система, с която торът на животните отива по автоматичен начин в лагуна, която Агритоп изчислиха, за да можем да го съхранява ме за 4 месеца. По този начин намалихме персонала  за този обор и за отглеждането на животните. Това всичко е част от цялостната ефективност, от която идва печалба. 
 
 
От 2012 година до сега съхраненият оборски тор  отива само за наторяване на земите ни. Наторяването извършваме с две цистерни Joskin. Това повиши ефективността и добива на обработваемите площи. 
 
Най-важното е, че след 2-3 години постигнахме 35% икономия на торене на третираните с оборски тор полета. По този начин животновъдството ни допринася добавена стойност към земеделието.
 
  • Реализирахте още един проект през 2019 - нова сграда за 130 дойни крави, отново избирахте да работите с Агритоп, кажете защо?
Избрах Агритоп да изпълнят проекта, защото вече съм убеден в качеството на оборудването и ефективността на технологичните решения, които внедряват. Много важно за мен е също, че от тях получавам цялостно решение.  Те ми предоставят проектирането, оборудването и сервизирането на всичко, което купувам от тях.

Това ми спестява търсене и разговори с различни доставчици и отговорността се поема от една фирма. Сигурен съм, че и следващите ни начинания за строителство на сгради и техника ще бъде с Агритоп. В този обор вече и технологията, и проектирането са изцяло от Агритоп, както и цялото оборудване. Тук ще монтират и вентилатори, които още повече ще спомагат за оптимизирането на въздуха в обора, особено през горещите месеци. Целта ни е да оптимизираме ежедневните работни задачи, да минимизираме още разходите, да поддържаме добро състояние на животните, съответно да повишаваме качеството и увеличаваме производството.
 

  • Какво планирате за в бъдеще?
Планираме да развием още месодайното говедовъдство, като до три години целим да имаме 1000 майки. Около 700 приплода всяка година да излизат за угояване, другите да остават за смяна и ремонт на стадото. Сега подготвяме мери и изкуствени пасища, които ще култивираме и засеем, така че да можем да отглеждаме там майките поне 8 месеца.
 
Дневно се преработва в месни изделия около 900 кг суровина от животните в стопанството. Млякото, което преработват в сирене, кашкавал и кисело мляко е около тон на ден. Качествените месни и млечни продукти реализират под търговска марка „Харман“.
Със своята премиум селекция от месни и млечни продукти, марката „Харман“ подбира най-доброто от фермата и го съчетава с традиционни домашни рецепти. Резултатът е бутиков продукт с „вкус, като едно време”. Марката „Харман" е синоним на безкомпромисно качество, майсторска технология и грижа към всеки вкусов детайл.
 
Бизнес с напълно затворен цикъл и ясно очертани бъдещи планове в отговор на пазарното търсене. Следвайки внимателно стратегията си и действайки премерено и внимателно, Самет Басри успява да създаде един устойчив бизнес в нелеката ситуация на българското животновъдство и да го развива вече 15 години.
 
 
  • Вие сте един от примерите за успешен модел на работа в животновъдството, но ако сега трябва да започнете отначало бихте ли избрали отново същия път?
 Да, защото след 15 години работа в животновъдството мога да кажа - получава се! Ако си се захванал сериозно в тази бранш и го правиш професионално, няма начин да не се получи. Фактът, че продължаваме инвестициите, строим нови обори и купуваме животни го доказва. Иска се обаче много труд, много безсънни нощи, много грижи и много внимание към всеки един детайл във фермата, както и добър екип. Тогава нещата се случват!