Новини

DeLaval пусна на пазара нов автономен робот за хранене
DeLaval пусна на пазара нов автономен робот за хранене
13.04.2023 г.

Гамата от роботи на DeLaval се разшири, благодарение на автономния робот за раздаване на фураж - OptiWagon.

Храненето е един от най-големите разходи в млечните ферми и освен това е най-трудоемката дейност след доенето. DeLaval пусна на пазара новия робот като модул в своето цялостно решение за автоматизирано хранене - DeLaval Optimat™. Това цялостно решение за хранене осигурява всичко - от претеглянето, нарязането и смесването до доставянето на фуража до хранителната пътека.

OptiWagon е в състояние да осигури на различните групи животни различна фуражна смес до дванадесет пъти на ден. Рецептите и маршрутите за OptiWagon се настройват и регулират чрез системата за управление на фермата DeLaval DelPro.

"Новият робот за разпределение на фуражите помага за оптимизиране на превръщането на сухото вещество на грубия фураж в мляко. Възможността това да се прави ефективно е голямо предимство в млечната ферма", казва Лудо Болс, специалист по системи за хранене в DeLaval.
"С включването на OptiWagon като част от системата Optimat получавате ефективна и гъвкава система за хранене, която може да помогне за спестяване на ценно време и ограничаване на разходите за енергия във фермите", казва Болс. DeLaval поддържа концепцията си за наличие на отделни продукти за смесване и нарязване и разпределяне на фуража.
"По този начин разработваме продукта така, че да върши работата, за която е предназначен, по най-добрия възможен начин", казва Болс.

Системата Optimat е инсталирана в над 600 ферми, основно в Европа. Системата се предлага в две версии: DeLaval Optimat™ Standard и DeLaval Optimat™ Master. Стандартната версия е проста и ефективна система, подходяща за млечни ферми със 120-130 крави, а версията Master е напълно автоматично решение за хранене, създадено за капацитет до 1000 крави.

Системата OptiWagon ще бъде пусната на повечето европейски пазари през пролетта.


DeLaval Optimat™ Standard и OptiWagon.


DeLaval Optimat™ Master и OptiWagon