Новини

Интервю: Иван Данчев, Биофермер с. Добродан, Троян
Интервю: Иван Данчев, Биофермер с. Добродан, Троян
06.07.2018 г.

Интервю:
Иван Данчев, Биофермер, с. Добродан, Троян
 

“Много съм доволен от уникалния метод на силажиране с  Budissa BAG - много бързо и без никакви загуби. Качеството на силажа е отлично. Направихме тест на качествата на силажа в немска лаборатория, резултатът ни е почти равен с най-добрия за Германия“

Г-н Данчев, от колко години работите с фирма „Агритоп“?
            - Работя с „Агритоп“ от 2010 г. Тогава закупих от тях две машини за оползотворяване на тора JOSKIN. Цистерна MODULO 8400 и тороразхвърлящо ремарке Ferti-CAP. С цистерната всичко става много бързо. На ден пренася по 200 тона течен тор. Цялостната структура е много технична, само се закача маркуча и разпръскваш.
            Закупих и товарач Weidemann 4512, това е незаменима машина, непрекъснато е в експлоатация, много маневрена и здрава, с минимален разход на гориво. През тези години при много натоварване не съм правил нищо друго освен обслужване. За това през 2016 г. купих още един Weidemann - по-големия модел Т6027.
След това реализирахме и още един проект по мярка 4.1. Всичко беше изпълнено в срок и доставки, и монтажи.

Вашата фермата е първата биоферма в България. Няколко години сте награждаван за биофермер на България. Разкажете повече за стопанството.
            - Отглеждам 270 животни, от тях 150 дойни крави. Останалото са телета за угояване и юници за ремонт на стадото. Заедно с животните обработвам и близо 2000 дка земя.
Фермата ни е биосертифицирана от 2003 г. Това е и една от причините сами да произвеждаме фуражите, защото в България много трудно можеш да си набавиш биофураж, а и по този начин съм сигурен в това което влагам.
За мен е много важно фуражите да са възможно най-чисти и с високо качество. Стриктно се следи, за да отговаряме на изискванията за биопроизводство.
Една от важните инвестиции, която направихме с „Агритоп“, е изграждането на собствен фуражен цех с оборудване на фирма RIELA. По този начин имаме възможността да използваме собствената си земеделска продукция, както и да  дозираме по собствени рецепти за различните групи животни. С цеха значително облекчихме работата във фермата, всичко се извършва механизирано. От шнековете направо се зарежда фуражораздаващото ремарке.
 

Преди година закупихте от фирма „Агритоп“ и машина за консервиране на силаж в полиетиленови чували. Какви са предимствата на този уникален метод?този уникален метод?
            - Много съм доволен! Tова е машина, която пълни силажа в полиетиленови чували,  добавя се инокулант (в нашата ферма био инокулант) и се консервира.
Предимствата, които търговският представител на „Агритоп“ ми представи още преди да закупим машината Budissa BAG, оправдаха и даже надминаха очакванията ни.
Budissa BAG е немска фирма и качеството и е ненадминато. Миналата година силажирахме само по този метод - в чувалите. Предимствата са много - нямаме никакви загуби на силаж, при силажните ями загубите са от 15% до 30%.
Тази машина много бързо приема и пълни растителната маса – 8 тона силаж се пълнят с машината за 4-5 минути. Много бърз процес, успяхме навреме и бързо да приберем всичката растителна маса. Миналия сезон напълнихме 10 чувала по 60 мера, един чувал хваща повече от 200 тона силаж.
Категорично мога да кажа, че силажирането по този уникален начин е без никакви загуби, а и качеството на силажа е отлично. Изпращахме силаж за изследване на качествата му в немска лаборатория, резултатът ни е почти равен с най-добрия за Германия.
Инвестицията ни е напълно оправдана, защото с тази технология нямаме отпаднали количества и развален силаж. Тази технология създава среда без кислород - условия благоприятни за развитие на млечнокисела ферментация, бързо понижаване на рН, запазване на силажа с много високо качество.
Освен това пести и от време, работна ръка, както и допълнителните машини, използвани при силажирането в ями.   
        
                       
Какво е в основата на дългогодишното Ви партньорство с фирма „Агритоп“?
            - Най-важното за фермерите е накрая кой застава зад тях - сервиз, поддръжка и отношение, „Агритоп” са много коректна компания. Работя с тях от 2010 г. и си имаме взаимно доверие, каквото се каже, се изпълнява. Търговските им представители са експерти, които те  консултират  при кои условия дадена машина е подходяща за теб, не просто да гледа да ти продадат, те предлагат машини и решения, които са напълно приложими за конкретното стопанство. Винаги досега са ни предложили вярното и работещото решение дори и в най-трудните ни моменти.