Новини

Как да намалим мастита и повишим млеконадоя в стадото?
Как да намалим мастита и повишим млеконадоя в стадото?
13.01.2021 г.

Как различните практики при доене влияят на чистотата, стимулацията и състоянието на вимето на вашето стато?

Една от основните области, над които DeLaval работи е повишаването на цялостното благосъстояние на животните и увеличването на производството на мляко в млечната ферма.

Спазването на рутина и добра хигиена при доене гарантира повишаване на млеконадоя, превенция от мастит и отлично здравословно състояние на животните. Изборът на качествени препарати и консумативи е изключително важен, за да се постигне това.

DeLaval предлага богат избор от продукти, от които може да се избере най-подходящата практика за хигиена при доене.

Представяме Ви резултати от различните видове практики за хигиена преди доене: 

  • Почистване със сухи кърпи
Лесна практика с добро механично действие. Стимулирането на вимето е по-скоро ограничено, поради
краткото време за подготовка. При по-тежки заобикалящи условия, практика с използване на сапунен разтвор за почистване на вимето и поддържането му в добро състияние, може да е полезно.

  • Почистване с мокри къпри
Ефикасна рутина, комбинираща механичното действие на избърсване в комбинация с дезинфектиращите съставки на химична основа. Мокрите кърпи трябва да съдържат и емолиенти за овлажняване на кожата. Важно: 1 кърпа за 1 крава.

  • Почистване със кърпа/хавлия и сапун
Ефективна комбинация от механичното действие на избърсване и почистване на химична основа. Сапуненият разтвор трябва да е със съдържание на дезинфектанти и емолиенти, които да поддържат в добро състояние кожата и гарантират хигиената.

  • Почистване с пяна + избърсване
Най-добрите резултати се постигат чрез използване на почистващ препарат под формата на пяна, тъй като балончетата се пукат, създавайки налягане на повърхността  и ефективно премахване на замърсяванията.

Съвет: Почистването  с пяна е изключително подходящо в студените зимни месеци, когато трябва да се ограничи използването на вода. Богатата и висококачествена пяна поддържа кожата на вимето в отлично състояние и е естествена бариера срещу инфекции. При ниски температури друго много важно нещо е да се предпазва вимето от изсушаване. DeLaval Biofoam™  съдържа глицерин и алантоин, които са отлични емолиенти с овлажняващи качества. Етанолът и изопропанолът увеличават ефикасността на течността и подобряват времето за изсъхване на зърното. 


Ниският разход прави това почистване рентабилно.