Реализирани проекти

Оборудванe на овцеферма и инсталиране на доилна зала DeLaval, Етрополе
Оборудванe на овцеферма и инсталиране на доилна зала DeLaval, Етрополе
22.06.2020 г.

В овцефермата се отглеждат 450 овце порода Западно Старопланинска овца.

През 2017 г. собствениците на фермата изпълняват проект по мярка 4.1 съвместно с Агритоп.

Към съществуващата сграда във фермата през 2017 г. Агритоп монтира Доилна зала за овце DeLaval SG 2x18/36, с 36 места за доене и 36 доилни апарата с електронно измерване на млякото и автоматично отнемане на доилните апарати.

Доилната зала е монтирана в съществуващата сграда на стопанството и е проектирана, така че да отговори напълно на помещението и индивидуалните нужди на животновъдите.

След внедряването на Доилна зала DeLaval във фермата постигат 35% увеличение на млеконадоя и много високо качество на млякото.


„Избрах най-доброто оборудване за доене от Агритоп. Предимствата след реализиране на проекта са много, но нaй-важното е, че с DeLaval и с повишаване на условията за отглеждане на животните получих много високо качество на млякото. Това ми дава сигурност при изкупуването му. Също и голямо търсене на продуктите, които произвеждаме. Освен това вдигнахме млеконадоя с 35%.“

Животните са биологично сертифицирани, една част от добиваното суровина се реализира от фермерите като сирене и мляко собствено производство, а останалата продават на мандра.

Агритоп оборудват и сградите за отглеждане на животните. Те са отворени с ветрозащитни щори, монтирани са ролетни врати на легловите зони и хранителните пътеки. 

Реализираният проект включва още немска фуражна кухня RIELA, шнеков зърнотоварач и клетка за концентриран фураж. Така системата позволява директно механично зареждане на хранилките към доилната зала с дажби фураж. 

Оборудването включва още: Индивидуални оборни поилки, едностранни хранилки за обемен фураж 
и коритни PVC хранилки;