Новини

Оползотворяване на оборския тор – добавена стойност към земеделското стопанство
Оползотворяване на оборския тор – добавена стойност към земеделското стопанство
05.07.2018 г.

Все по-категорично става твърдението, че модерното земеделие и животновъдството вървят ръка за ръка. Торенето с  естествен оборски тор и компост на обработваемите площи е превъзходен органичен подобрител на почвата, допринасящ добавена стойност към земеделското стопанство.
Ако за 10 поредни години почвата не се обогатява с естествен тор, органичните съставки в нея ще бъдат напълно изчерпани. Оптималното оползотворяване на естествения оборски тор означава адекватно подбиране и разпръскване на естествените торове с подходяща техника.
Фирма АГРИТОП, официален представител на JOSKIN за България, предлага цистерни, ремаркетата и торовнасящи инструменти за оползотворяването на тора от фермите за екологично чисто, и в същото време икономически изгодно приложение. Дългосрочните инвестиции с цел рационалната употреба на естествените торове е неразделна част от мениджмънта на съвременния фермер.
Ремаркетата за сух тор JOSKIN са с уникална концепция - разпръскваща система за равномерно и широко разпръскване и  сваляема секция с шнековете, позволяваща ремаркетата да се използват и за транспорт на различни материали.

Гамата Цистерни за течен тор на JOSKIN се състои от над 70 вида базови модификации с множество приложения. Те са с капацитет от 2.490 до 32.000 литра. JOSKIN разполага със собствено звено за поцинковане, което е едно от най модерните в Европа. То осигурява висококачествено пълно горещо галванизиране и дава надеждна защита на материалите срещу корозия, като така предпазва и околната среда.
Едни от най – големите предимства на машините JOSKIN са отличното съотношение съотношение качество/тегло. Транспортните ремаркета на JOSKIN са произведени изцяло от висококачествена стомана, което води до намаляване на теглото на машината и пестене на разходи и гориво.
 
JOSKIN предлагат и решения, които отговарят на нуждите и изискванията на модерните стопанства за наторяване с течен оборски тор в основата на растенията, близо до корена, без да се наслага върху листната маса (важно за тревния и царевичния силаж). Тороразпръскващите крилатки, пасбищните инжектори и торовнасящите култиватори JOSKIN са гарант за ефективно торовнасяне.
КАКВИ СА ПОЗИТЕ ОТ ТОРЕНЕТО С ОБОРСКИ ТОР?
Естественият оборски тор подобрява състава на почвата и я обогатява. Основните, и главно органичните стойности на естествения оборски тор при торене поддържат почвата плодородна и намаляват рисковете от замърсяване.Подхранващите свойства и стойности на естествения оборски тор са същите като на минералните торове, що се отнася до подхранващите елементи (Р – К – Са – Mg и олигоелементи).
Естественият оборски тор, превъзходен органичен подобрител на почвата. Според съдържанието на органични вещества, произхода и покриващите свойства, някои видове естествен оборски тор се считат за истински органични подобрители на почвата.
Минералните азотни съединения в естествения оборски тор имат същите качества като минералните азотни съединения в изкуствените минерални торове. Източникът на органични азотни съединения са микроорганизмите в чревния тракт, несмилаемите протеини и сламата използвана за постелка.

От агрономическа гледна точка ползите от използването на оборския тор са:  
• поддържане и дори подобрение на структурния и химическия състав на почвата, както и
увеличаване съдържанието на органичните вещества
• директно снабдяване на почвата с главни и второстепенни нитратни вещества
• стимулиране на микроорганизмите в почвата