Новини

Отново най-добрият фермер за бургаска област е клиент на фирма Агритоп
Отново най-добрият фермер за бургаска област е клиент на фирма Агритоп
13.12.2016 г.

Танчо Енев спечели отличието „Най-добър животновъд – говедовъд“ по време на петия конкурс на Областната Експертна комисия по животновъдство, гр. Бургас. На събитието присъстваха кмета на гр. Бургас Димитър Николов, заместник министъра на земеделието Свилен Костов, представители на МЗХ, областната управа на Бургас, представители на БАБХ, председатели на браншовите сдружения, депутати и др.
В кравефермата на най-добрия фермер за годината  се отглеждат 159 крави порода Холщайн и поголовието им. Танчо Енев има няколко изпълнени проекта с фирма Агритоп. Първият проект, съвместно с фирмата, е изпълнен през 2012 г. по мярка 121 за закупуване на  доилна инсталация Delaval 2х5/50° и оборудване за фермата: боксове за кравите, скрепери за почистване на тора, поилки, чесалки и транспортната техника. Благодарение на модерната доилна инсталация във фермата започват да се поддържат високи нива на хигиена и прецизен контрол над животните, увеличавайки млеконадоя.
През следващите години изпълнява още няколко проекта съвместно с Агритоп. Единия от тях е за оборудване, съхранение и извозване на оборска тор. Агритоп изграждат вкопана лагуна за течен тор, в която се отвежда тора чрез торова помпа. По този начин се елиминира разливане и замърсяване и проблема с оборската тор в стопанството му е решен, спазвайки т.нар. Нитратна директива.
През 2014г. Агритоп надграждат доилната инсталация със система за управление на стадо AlPro на DeLaval, с която се осъществява пълен контрол над стадото , отчитайки количеството и потока на млякото, както и времето за което е издоено. Системата събира индивидуални данни за животните 24 ч. в денонощието, 7 дни в седмицата. Системата AlPro подобрява доенето, храненето, размножаването, сортирането и анализирането , което прави стопанството му по-продуктивно.
Юбилейният пети конкурс „Най-добър фермер – животновъд“ на Областната Експертна комисия по животновъдство Бургас се проведе на 13 декември. Четирима от петимата отличени най-добри животновъди през годините са клиенти на фирма Агритоп.