Новини

Петзвезден хотел за прасета
Петзвезден хотел за прасета
23.12.2015 г.

Най-модерният свинекомплекс у нас в сливенското село Мечкарево е проектиран, изграден и оборудван от фирма "Агритоп"

Таня Демирова, вестник Български фермер

​с. Мечкарево, Сливенско
Прасе на 130 дни вече тежи 87 кг, а на 170 дни животните вече са по 120 кг! Този уникален за България прираст са постигнали в най-модерния свинекомплекс у нас, който ако беше хотел, щеше да е 5-звезден. Той се намира в сливенското село Мечкарево и в него се отглеждат 1400 животни.
Изграден е за около година, като започнахме от гола поляна, разказва известният сливенски фермер Петър Байчев (носител на приза "Агробизнесмен на годината", присъден му от в. "Български фермер" през 2000 г.). Инвестицията е много сериозна - в свинефемата са вложени 2 170 000 лв., обаче пък условията в нея са наистина уникални. От тази сума 940 хил. лв. идват по Мярка 121 "Модернизиране на земеделски стопанства" от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., а 1 млн. лв. са кредити и сметката излиза... Но когато говорим за изграждане на съвременна животновъдна ферма, освен осигуряването на необходимото финансиране е от изключителна важност кой ще направи проекта й. Можете да си представите колко предложения е имал Петър Байчев, но като опитен агробизнесмен той прави предварителни проучвания и спира избора си именно на фирма "Агритоп".
И не сбърках, изпълнението е изключително качествено, обяснява Байчев. Виждал съм и други животновъдни ферми, изградени от специалистите на "Агритоп". Освен това ми предложиха немско оборудване, което е изключително качествено и позволява свинекомплексът да отговаря на всички европейски критерии за хуманно отглеждане на животните, доволен е сливенският агробизнесмен.
Направихме цялостно проектиране, изграждане и оборудване (на фирма "SCHULZ") на свинефермата. В оборудването е включен компютър за цялостно управление на климата, хранене, охлаждане и вентилация. Животните се отглеждат в единични тръбни боксове за свине-майки и гупови боксове за подрастващи и животни за угояване. Храненето се извършва чрез автоматизирани хранителни линии, групови хранилки и тръбни индивидуални прегради при свинете майки.
Прасенцата идват на бял свят в цялостен комплект родилен тръбен бокс, включващ пластмасов скаров под за приплодите, чугунен скаров под за свинята майка, хранилки и поилки.
Охладителната система в свинефермата е с дюзи и водна мъгла.
А оборският тор, който е проблем за почти всички български животновъдни ферми, се отвежда чрез торова помпа в метална торова лагуна от 1100 куб. м. По този начин се елиминира разливане и няма никакво замърсяване. И по този начин са изпълнени изискванията, по влязлата в сила т.нар. Нитратна директива.
Но с това чудесата не свършват. В свинефермата има още екстри, като например по 12 часа в денонощие звучи вълшебна класическа музика. Освен това изключително добре изглеждащите прасета се забавляват с топки, като някои от тях са окачени над боксовете и височината им се коригира в зависимост от ръста на животните. Харесват ги и с тях се забавляват не само малките прасета, но и по-големите, е категоричен личният ветеринарен лекар на прасетата д-р Велин Чолаков. Той обяснява, че в резултат на осигурените звездни условия на живот прасетата са изключително спокойни (няма случаи на канибализъм, а отбиването на прасетата протича безпроблемно) и усвояват много добре фуража.
Това обяснява и полученият изключителен прираст от 700 г дневно, при това той е постоянна величина - от раждането до края на угояването, намесва е и управителят на свинефермата Станимир Дечев. Надяваме да имаме още подобрения при следващите опрасвания, добавя той. Годишно в свинефемата в Мечкарево ще се произвеждат по 2500-2800 угоени прасета, достигнали 110-115-120 кг. Дечев, който има богат свиневъден опит, обяснява, че именно при това тегло на угоеното прасе месото е най-добро като вкусови качества за термична преработка.
Страхотни резултати са получени и по отношение на раждаемостта и многоплодността на прасилата.
Със 70 процента е повишена раждаемостта на живите приплоди като на първо опрасване са получени 11 прасенца. Целта е на второ и трето опрасване да получат по 12-13 живи приплоди, като по този начин ще бъдат покрити световните свиневъдни стандарти.
И тъй като всичко в свинефермата е автоматизирано, в нея работят общо четирима души - по един на смяна.
Прасетата се хранят с фуражи собствено производство, като се купуват само стартерен фураж и соев шрот.
Петър Байчев обработва 17 000 дка земя. Част от произведената продукция - рапица, ечемик, пшеница, кориандър, слънчоглед, царевица, продава, а останалата съхранява в собствена зърнобаза и я ползва за фураж. Като истински агробизнесмен Байчев е затворил цикъла на производство: с нова модерна кланица, отговаряща на всички европейски изисквания, транжорна, и колбасарски цех със съвременно оборудване. А готовата продукция заминава в 12 собствени магазини в Сливен, околните села и на морето и 1 ресторант.
Без съмнение Петър Байчев знае и прилага успешно рецептата за ефективно съвременно животновъдство.