Новини

Шведска доилна зала DeLaval заменя досегашното ръчно доене в семейна овцеферма в гр. Кнежа
Шведска доилна зала DeLaval заменя досегашното ръчно доене в семейна овцеферма в гр. Кнежа
23.06.2021 г.

Бюджетно решение от Агритоп с широк диапазон на употреба 

В стопанството на ЕТ Митко Боев отглеждат 189 млечни овце и тяхното поголовие. През лятото животните се отглеждат изцяло на паша в полегатите поляни покрай река Гостиля. Животните във фермата се доят два пъти на ден и досега само на ръка, вече този процес се извършва удобно и ефективно с доилна зала DeLaval.
Доилната инсталация внедрена от Агритоп позволява употреба от широк диапазон фермери. Подходяща е както за ферми с 200 животни, така и за стопанства с до 500 животни.
Ето какво споделя Валентин Александров, отговорник база гр. Кнежа:
„ Отглеждаме животните хуманно и с много грижи за тях – през лятото пасищно, а зимата ги прибираме в обор. С реализирането на проект по мярката за инвестиции за закупуване на съоръжения за добив и съхранение на сурово мляко, който изпълнихме съвместно с Агритоп, облекчихме един от най-важните процеси – доенето. Доилната зала е с капацитет за едновременно издояване на 12 овце, с нея подобрихме целия процес, доим лесно и прецизно. Млякото ни е с отлично качество и високи добиви. Запознахме се и избрахме тази инсталация, защото позволява бързо надграждане с нарастване на стадото. Не се налага да се сменя, а само да се надгради съществуващата.“
Новата доилна зала DeLaval облекчава ръчния труд в стопанството на ET Митко Боев и повишава хуманното отношение към животните. В момента всичките животни се издояват за по-малко от час.
„Тази система ни спести трима, четирима работника. Овцете са спокойни и с удоволствие сами влизат в зоната пред доилната инсталация, чакайки нетърпеливо реда си. Освен това облекчихме тежкия ръчен труд на доячите и повишихме хигиената на млякото. Съкратихме целия процес - от около три часа преди, сега издояваме цялото стадо за час. На този етап категорично можем да заявим, че очакванията ни са напълно оправдани имаме по-добра организация на работа, спокойни животни по време на доене и много бърз процес“, допълва Валентин Александров
 
Доилната инсталация DeLaval е оборудвана с 12 доилни апарата, електропулсатор и вакуум помпа, млякото се издоява директно в преносими гюмове и се съхранява в охладителна вана. Конструкцията е с бърз фронтален изход и индивидуални хранилки, които се зареждат преди преди доенето.
 
Инсталацията, която Агритоп внедрява във фермата, е гъвкаво решение много подходящо за малки и средни овцеферми. Залата е с възможност за надграждане с нарастване на капацитета на фермата, може да бъде монтирана не само вътре в обор, а и под навес или в хале, необходимо е само ток и вода.