Новини

​Имате ли план за превенция на топлинния стрес?
​Имате ли план за превенция на топлинния стрес?
13.06.2017 г.

С наближаване на летните горещини се повишава и рискът от топлинен стрес при кравите. Топлинният стрес влошава общото състояние на животните, намалява производството на мляко и маслеността му, намалява и репродуктивността на животните. Затова фермерите трябва да знаят как да решат проблемите свързани с него.
Млечната крава, подложена на топлинен стрес, е в режим на оцеляване. Нейният прием на храна може да намалее с 35%. Засегнатите животни ще се опитват да се охладят, това означава, че те ще предпочетат да стоят прави, вместо да лежат, което, от своя страна, води до усложнения с копитата и със здравословното състояние на вимето.
Влиянието на температурата върху животното се засилва с увеличаване на влажността на въздуха. Особено опасни за кравите са комбинациите както на ниска, така и на висока температура с висока влажност. При температура 35°С и влажност на въздуха 45% кравата намалява до 15% млечна си продуктивност.
От всички фактори температурата и влажността са най-важните. Първото и най-важно нещо, което трябва да осигури сградата на една говедовъдна ферма, е именно ефективно и с минимални разходи поддържане на оптимални температура и влажност. Продуктивността на животните зависи не само от нивото и пълноценността на храненето, микроклиматът може да повлияе до 30-40 % върху продуктивността на животните.
Агритоп съвместно с Национален център за професионално обучение и компетентност „Америка за България“, Тракийски Университет ще Ви помогнем да изготвите план за това, как да бъдат намалени до миниум негативните ефекти от топлинния стрес за Вашите животни.
Заповядайте на 20 юни 2017 в  сградата на НЦПОК „Тракийски университет“  – Стара Загора. Поради ограничения брой места за семинара е необходимa предварителна регистрация за участие на  тел. 088 707 7890


Цялата програма можете да видите тук

Програма семинар "Топлинен стрес при кравите" 132 Kb (pdf) свали