Новини

​Качествен фураж от собствено производство с оборудване от „Агритоп“
​Качествен фураж от собствено производство с оборудване от „Агритоп“
18.01.2018 г.

Фуражните кухни RIELA осигуряват висококачествени смесени фуражи и независимост при производството им
С Фуражните кухни или малките фуражни цехове RIELA можете сами да произвеждате своите качествени фуражи. Те са високо продуктивни и са подходящи за малки, средни и големи животновъдни ферми
Храненето е основна предпоставка за постигане на оптимална ефективност във фермата. Създавайки правилен фуражен баланс можете да повишите производителността на животните - наддаване на тегло при месодайните породи и увеличаване на млеконадоя при овце и крави в млечно направление. Затова да се оптимизира управлението и технологията на хранене е доходна инвестиция, която може да подобри и репродуктивността, и здравето на цялото стадо.
От съществено значение за успешното управление на фермата е да имате правилно оборудване за качествено смилане и смесване на фуражите за дажби на животните. Немскитe фуражни кухни Riela Ви гарантират това и Ви дават независимост при производството на смесените фуражи. Инвестирането в оборудване за собствено производство на фураж е ефективен метод за постигане на ефективност при храненето на животните и възможност за  спазване не рецептите за отделните групи животни. Така земеделските производители – животновъди могат да използват собствената си земеделска продукция, както и да дозират зърното по собствени рецепти. Друго основно предимство е, че са много компактни и във всеки един момент могат да бъдат надградени със силози за съхранение на зърно, текстилни клетки за съхранение на готовия фураж и автоматизирани системи за прецизно добавяне на компоненти.
През последните години фирма Агритоп съвместно с немския си партньор RIELA осигурява цялостно проектиране, монтаж и въвеждане в експлоатация на фуражни кухни в български ферми. Животновъдите  все повече започват да се ориентират към собствено оборудване за производство на фуражи. Причините за това са няколко – по-високата цена на храните за животни, произвеждани в големи фабрики и транспортни разходи; независимост поради възможност за собствено производството или неотложната необходимост от специализирани фуражи, приготвени по специална рецепта.
С фуражните кухни предлагани от фирма Агритоп всеки фермер може сам да определя и следи състава на храните в съответствие с нуждите на животните, според техните вид, възраст и състояние с гаранция за високо качество.
Фуражните кухни Riela могат да бъдат от възможно най-малък капацитет с основно ръчно механично управление до пълна автоматизация с прецизно дозиране на необходимите минерали и добавки.
За българския пазар и с много широко приложение са подходящи базовите фуражни модули Riela. Те са много компактни и могат да бъдат постепенно надграждани, докато се стигне до абсолютна компютаризация, което позволява само с няколко натискания на управленски модул да бъде задействано и само да контролира дозирането и смесването до постигане на качествен фураж за животните, намалявайки времето, разходите за подготовката му и човешкия фактор.
Базовият модел фуражна кухня е съставен от приемен бункер за зърно, високопродуктивна чукова мелница и универсален вертикален смесител, който оптимално хомогенизира смлените фуражи и позволява добавянето на хранителни, минерални и други добавки към рецептите.
Приемният бункер е с достатъчна ширина от 2,0 м и позволява зареждане директно с челен товарач, а дозирането е възможно благодарение на тегловна система.
Изключително прецизно смесване на фуражите със съотношение 1:100 000 може да бъде постигнато чрез хоризонтален смесител. Това се постига благодарение на високопродуктивна смесителна серпентина в бункера.
Фуражните модули за смилане и смесване предлагат различни капацитети спрямо необходимостите на стопанството, като започват от 500 кг/час.
Mодулите могат да бъдат комбинирани с надеждна транспортна техника и да бъдат надградени с текстилни или метални клетки за съхранение на смлените готови фуражи.
„Определено има интерес към фуражните кухни именно поради това, че всеки фермер по една или друга причина произвежда някакво количество зърно, което след това преотстъпва срещу договорени отношения към други предприятия, които разполагат с оборудване за преработка, но към момента има много от тях, които не са напълно удовлетворени от полученото по ред причини. За да придобият самостоятелност, и за да са сигурни в начина на получаване на фуража, много фермери внедряват в стопанствата си собствени фуражни кухни. Така могат да бъдат гъвкави както за времето, в което да произвеждат фуража, така и да променят рецептурата в зависимост от необходимостите си. Затова много от тях искат да имат собствени фуражни кухни, което е много добра стъпка в посоката на това, че всеки може да контролира, да управлява, да менажира своята ферма и стопанство”, съветват експерти от Агритоп.
„Други много полезни за родните фермери продукти, които Riela предлага, са металните силози за съхранение на зърно, които са изключително подходящи там където се разполага с по-малко пространство, защото те предлагат голям обем, като се расте във височина, с което се спестява площ. Важно предимство на силозите е, че имат възможност за вентилиране, качествено бързо превъртане на зърното, когато е необходимо и съответно отново качествено съхранение на зърното за дълъг период“, допълват от Агритоп.
 

Иван Данчев, собственик на биокравеферма в село Добродан
„Една от важните инвестиции, която направихме с Агритоп е изграждането на собствен фуражен цех с оборудване на фирма Riela. Заедно с отглежданите се грижим и за близо 2000 дка земя, като 1200 от тях е обработваема. Произвеждаме зърно за изхранване на животните, а близо 800 дка са ливади и пасища. С цеха значително облекчихме работата във фермата. Преди с това бях ангажирани няколко души, а след внедряването му, работата се извършва механизирано - смилането, смесването и цялостното приготвяне на фуражите. От шнековете направо се зарежда фуражораздаващото ремарке“.
 
Д-р Мариел Мерджанов, ветеринарен лекар и управител на високопродуктивна кравеферма в пловдивското село Желязно.
„Фирма Агритоп оборудваха изцяло кравефермата, като още в началото внедриха и фуражната кухня RIELA. От както функционира кравефермата с нея сами приготвяме висококачествени смесени фуражи за изхранване на животните. Мерителната система в нея много точно измерва влаганите суровини и така рецептата се спазва прецизно. Смляното зърно и микрокомпоненти – минерали и добавки се смесват и разпределят много добре във вертикалния смесител. Смесителят е с обем около 1200 кг на всеки шарж и смесва отлично компонентите, което е гаранция за доброто усвояване на фуражите от животните.
Най-важното е, че с използването на фуражната кухня знам точно какво и колко влагам и съм сигурен в точното изпълнение на рецептите, които приготвям. Този фуражен модул е наистина „кухнята“ във фермата. Защото за тези високопродуктивни крави е изключително важно спазването на диета. С фуражната кухня постигаме богато и разнообразно хранене по точните рецепти".
 
Красимир Вълков, управител на oвцеферма, в която се отглеждат овце порода Лакон, гр. Белене
„Важна част от оборудването на овцефермата, което направи фирма Агритоп е фуражната кухня, която беше една от първите в България. В началото на 2017 я надградихме и с текстилни клетки, всяка с обем 3,5 т, в които се съхраняват няколкодневни фуражни резерви. С фуражната кухня в овцефермата сами си приготвяме дневните количества фуражи за изхранване на стадото по собствени рецепти.
Предимството на инвестицията са безспорни - цялата операция по приготвяне на фуражните смески се извършва само от един човек, тъй като системата е автоматизирана и затова не се налагат никакви дейности на ръка. А приемното с лекота зареждаме с челния товарач Weidemann".