Новини

​Ново измерение от Weidemann – товарачът 9080
​Ново измерение от Weidemann – товарачът 9080
02.01.2018 г.

Специалистът в животновъдните ферми представи по време на Agritechnica 2017 товарач в тежка категория с работно тегло 11 тона.
Weidemann представи изцяло нов колесен товарач модел 9080. Той е оборудван с мощен 4-цилиндров двигател Deutz с 156 к.с. Максималният повдигащ капацитет е до 5,3 тона, а максималната височина е 4,26 метра. Weidemann 9080 е с хидростатична трансмисия и развива до 40км/ч.
Неограничена мощност - Weidemann 9080 са мощни и функционални, със здрава конструкция, много добра стабилност и висока производителност. Натоварването, натискът и повдигащата сила определят нови стандарти.
Досега товарачите Weidemann, които фирма „Агритоп“ предлага на българския пазар, бяха до 7-тонен колесен товарач и 7,2-тонен телескопичен челен товарач. Сега с новите два модела Weidemann вече покрива и най-високия клас. Тези внушителни машини са особено подходяща за по-тежки манипулации, каквито се случват постоянно в средните и големите стопанства - например  силозни стопанства, инсталации за производство на биогаз и големи зърнопроизводствени бази.

С пускането на пазара на товарачите 9080 и 9080Т Weidemann въвежда ново измерение и разширява продуктовата гама нагоре. "Завършването на продуктовата гама отдавна е основна цел за нас и положихме много усилия в разработването на новата серия. Сега с пускането на модела 9080 навлизаме в класа на тежкотоварачите", обясни изпълнителният директор на Weidemann Бернд Апфелбек за тази продуктова иновация, която ще бъде на пазара в средата на 2018 г. Също както и при другите модели товарачи Weidemann, новата серия ще бъде снабдена с много добро стандартно оборудване. Като двигателят, задвижването, кабината на водача или хидравликата могат да бъдат конфигурирани индивидуално в зависимост от приложението и предпочитанията на клиента.
Моделът 9080 се изпълнява като челен товарач с товарно рамо, което достига максимална височина от 4,26 м. и максимален капацитет на повдигане с кофа - 5,290 кг. Общото тегло е 10,7 т. Рамото на товарача е проектирано, така че операторът да има много добър директен изглед над него. Серията 90 ще включва и телескопичен челен товарач с  общо тегло от 11,2 т и натоварване с товар от 6,594 кг.
Новите модели предлагат версии на двигателя в два класа мощност. В стандартната версия машината се задвижва от 3,6 литров двигател на Deutz от 100 кВт / 136 к.с. С този двигател изгорелите газове се обработват, като се използва система DOC / SCR в съответствие с настоящия стандарт на ЕС за емисиите Етап IV. Като опция е налице DPF вече е сертифициран по стандарта на ЕС V, който ще е валиден от 2020 г. нататък. За допълнителен вариант може да бъде избран двигател Deutz с мощност от 4.1 л, 115 кВт / 156 к.с. Той е оборудван със система DOC / DPF / SCR за последваща обработка на отработените газове, която вече отговаря и на стандарта Етап V. Ето защо подходът на мислене за бъдещето на тази нова серия модели е ясен дори при версиите на двигателя. И двата вида машини са оборудвани с шарнирен мост отзад.
Акцент е и просторната кабина, която е според най-новите изисквания за ергономичност и видимост. Всички контролни уреди са лесни за работа и с лесен достъп. Шофьорът има голям цифров 7-инчов дисплей, за постоянен поглед над машината и най-важните й функции.
Ако е необходимо, дебитът може да бъде регулиран чрез управление "Jog Dial" -  хидравличното масло може да се регулира ръчно. Това е предимство, когато машината задвижва хидравлично приспособление, което не изисква пълната хидравлична мощност на машината. За лесното поддържане и сервизиране на товарача също е мислено по време на разработването. Капакът на двигателя може лесно да се отвори нагоре, а кабината може да бъде наклонена наполовина. Калниците са подвижни и заедно с други лесно достъпни панели позволяват обслужването да се извършва бързо. Това позволява бърз достъп до двигателя, хидравличната система и електрическата система. Благодарение на огромното разнообразие от различни прикачни инструменти Weidemann 9080 става мултифункционален товарач. Има богат избор на налични тегличи за прикачане на ремаркета.
Серията 90 е оборудвана с усилена трансмисия. Задвижващият механизъм 370 (PD 370) е с безстепенно хидростатично предаване, което позволява по-високи теглителни сили и скорости на движение. Достигането до скорости от 40 км/ч е възможно без превключване. Това позволява комфортен стил на шофиране и лекота на управление. Важно е, че този мощен модел е с оптимална компактност. Общата дължина на  9080 с кофа е 7,10 м, а широчината със стандартните гуми е 2,39 м. Височината на товарача е 3,10 м.
Немската фирма Weidemann е един от водещите производители на товарачи и телехендлери. Машините на Weidemann са синоним на надеждност, икономичност и компактност. Брандът отлично познат в Германия и Австрия, заема все по-голям пазарен дял и в България. Фирма „Агритоп“, официален предстaвител на Weidemann за България, разполага с голяма сервизна база обхващаща цялата страна. Фирмата има обучени специалисти, които ежегодно преминават обучения в завода на Weidemann, поддържат се резервни части и консумативи на склад. „Агритоп“ предлага гъвкаво финансиране за закупуване на земеделска техника.