Новини

Защо и как да поддържаме пасищата?
Защо и как да поддържаме пасищата?
06.07.2018 г.


Много важно е да се използват аератори за обработка на пасища в началото на сезона и малко след края на пашата. Лекото и повърхностно аериране на почвата може да е много печелившо. Нещо повече при дъждовно и влажно време ефективността на аератора се повишава и спомага за проникване на росата при по-сухите периоди.
В случай, че сте наторили пасището със сух оборски тор, раздробете големите остатъци тор преди аерирането. Това важи и за тора от пасящите животни. В противен случай, буците тор ще се задържат в работните органи на аератора и няма да се разпространят правилно. Ето защо е добре да комбинирате аератора с чопърите и топерите JOSKIN, които разбиват буците тор и пръст. Също така чопърите и топерите подрязват и раздробяват тревата: по този начин тревните останки се превръщат в тор. Освен това нарязаният остатък се смила по-добре от животните. Многофункционалните и здрави топери/чопъри JOSKIN в комбинация с пасищните аератори ускоряват растежа на зелената тревна маса и запазват кореновата й система без да я увреждат.  
  
Редовното поддържане на пасищата запазва и поддържа тревната маса  добре. От съществено значение и е начинът на поддържане, за да бъдат те  продуктивни и дълготрайни. При свободната паша уплътняването на почвата води до изменение на нейните физични свойства, което се отразява върху развитието на тревите. Видовете, които изискват по-добра аерация бързо отпадат от тревостоя и на тяхно място се развиват по-устойчивите плевели  и слабо продуктивни с ниско качество треви. Това налага поддържане на пасищата чрез аериране.
Преди и след зимата пасищата се обработват с цялото тегло на машината, а най-важното е, че пружинните работни органи на аератора позволяват да се аерира повърхността на почвата и да се откъсне мъртвата трева.


Освен това е възможно директно да се закрепи на шасито на аератора електрическа или пневматична сеялка. Електрическата сеялка разпръсква семената директно с помощта на ротационен диск. Пневматичната сеялка, която осигурява отлична дистрибуция на семената дори при вятър. За добрия тревостой е задължително подсяването на пасищата след втората година с 1,5 – 2,0 кг. тревна смеска на декар, което позволява дълготрайно използване на пасището. 
 
Какви са предимствата при правилна поддръжка на пасищата с аератор?
• Правилно аериране на почвата, както и увеличаване на нитрификацията за сметка на окисляването;
• Лесното проникване в земята на дъждовна вода и въздух;
• Унищожаване на мъх и други плевели;
• Разпространение на оборски тор и улесняване на разлагането му, като по този начин се увеличава ефекта от наторяването;

Виж всички модели тук

Актуални промоции

'
СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ за ограничено количество товарачи WEIDEMANN
СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ за ограничено количество товарачи WEIDEMANN

Взползвайте се от ненадминатото качество на Weidemann САМО СЕГА! На СПЕЦИАЛНИ ЦЕНИ!!! Пром...

повече»
Ново ремарке JOSKIN на СУПЕР ЦЕНА и ПОДАРЪК
Ново ремарке JOSKIN на СУПЕР ЦЕНА и ПОДАРЪК

Поръчайте сега  JOSKIN Tetra-CAP на ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ ЦЕНИ Агритоп ЕООД Ви...

повече»